søndag 8. juli 2012

Keep Holding On av Susane Colasanti

Tittel: Keep Holding On
Forfatter: Susane Colasanti
Serie/trilogi: N/A
Sjanger: Realistisk
Forlag: Viking Juvenile
Sider: 224 s.
Utgitt: 31 mai, 2012
Kilde: Leseeksemplar fra BEA

Hva handler boka om?
A romantic and empowering book about bullying

Noelle's life is all about survival. Even her best friend doesn't know how much she gets bullied, or the ways her mom neglects her. Noelle's kept so much about her life a secret for so long that when her longtime crush Julian Porter starts paying attention to her, she's terrified. Surely it's safer to stay hidden than to risk the pain of a broken heart. But when the antagonism of her classmates takes a dramatic turn, Noelle realizes it's time to stand up for herself--and for the love that keeps her holding on.

Kilde: GoodReads

Hva gav meg lyst til å lese boka?

Temaene - mobbing og tørre å finne motet til å gi slipp på redselen og ta en sjanse.

Hva synes jeg om boka?
Keep Holding On er en ambisiøs bok når det kommer til alle de ulike trådene Colasanti prøver å holde styr på. Det er mobbing, forsømmelse av barn, forelskelse, skam, sexpress, vennskap pluss noen til. Mobbingen er velskrevet og vond å lese om, men boka faller igjennom på mye av det andre, mye fordi det er altfor mye til å presse inn på 224 sider og utvikle på en skikkelig måte. For eksempel problemene til Sherae. Det hun opplever er alvorlig og vanskelig, men blir nesten glosset over. Forelskelsen til Noelle er på sparebluss det meste av boka og brukt mer som et slags måleinstrument for hvordan det står til med selvfølelsen hennes.

Jeg ble ganske irritert på Noelle deler av boka, spesielt når det kom til to ting: mat og hvordan hun var mot Ali. Noelle og moren er fattige, hvilket er hovedgrunnen til at Noelle blir så mobbet på skolen. De har lite og dårlig mat i huset. Noelle snakker mye om hvor sulten hun hele tiden er og hvor pinlig hun synes det er å ha med så mye dårligere matpakke enn alle andre på skolen. Likevel vil hun ikke benytte seg av den gratis lunsjen hun kan få på skolen, det begrunner hun med at det da vil bli så synlig at hun er fattig. Det ble litt skurring for meg der. Noelle sier igjen og igjen at hun blir mobbet fordi hun er fattig, at alle vet at hun er fattig, så hvorfor ikke da benytte seg av den gratis lunsjen og spise skikkelig i hvertfall til et måltid om dagen? Hun klager også over at hun må spise butikkjøpt hvitløksbrød og fast food isteden for friske grønnsaker og hjemmelagde desserter som venninnen Sherae. Ja, det er ikke så sunt som maten hun ønsker seg, men hun og moren (som ikke akkurat er årets mor for å si det mildt) er fattige og moren jobber lange skift før hun kommer hjem og lager middag. Har du lite penger kjøper du den maten som er billig fordi det er det du har råd til. Så irriterende som det var, var frustrasjonen med hvordan hun oppførte seg mot Ali større. Noelle tar opp flere ganger hvor mye hun ønsker at noen skal stå opp for henne mot mobberne (helt enig her, spesielt lærerne), men samtidig avviser hun Alis forsøk på vennskap igjen og igjen fordi Ali blir mobbet verre enn hun selv. Noelle vet hvor vanskelig Ali har det på skolen, hvor ensom hun er, og hun vet hvordan hun kan gjøre det bedre. Det var vanskelig å lese at hun avviste Ali, for så å få dårlig samvittighet og avvise Ali igjen neste gang hun spurte om de kunne finne på noe sammen etter skolen.

Noe jeg likte godt var at Noelle faktisk tar tak etterhvert og aktivt jobber for å bedre livet sitt. Likte også vennskapet hennes med Sherae og de hun utvikler med andre elever seinere i boka.

Keep Holding On er en type bok som bør leses og den kan være et godt valg nettopp fordi den tar opp så mange temaer og dermed kan være med på å starte samtaler rundt temaene. Boka er rask å lese og bør appellere til de som er ute etter bøker om mobbing, men vil starte med noe som ikke er veldig tungt.

Og coveret?
Det er søtt, men fokuserer på en av bihistoriene i boka isteden for et av hovedtemaene.

Tips?
Vi kaller ham Anna av Peter Pohl er en fantastisk, sterk og vond bok om mobbing. Anbefales sammen med en pakke kleenex.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...